top of page

PLÁVANIE, TREST PRE TRIATLONISTOV


Chcete dobyť svet triatlonu, ale niečo vám stojí v ceste. Plávanie. Nebojte sa, nie ste sami. Veľa triatlonistov zápasí s plaveckou časťou pretekov, ale na to je tréning!


Najprv musíte nájsť správnu výstroj na plávanie. Od okuliarov cez plavecké čiapky až po plavecké dosky, je z čoho vyberať. A nesmieme zabudnúť na najdôležitejšiu časť vybavenia: flotačné zariadenie - neoprén alebo bója. Len žartujeme (tak trochu).


Teraz je čas ísť do bazéna alebo do jazera. Povedzme si úprimne, že to vo vašom podaní nebude zrejme najestetickejší a najladnejší šport. Mávanie rukami, kopanie nohami a veľa špliechania. Ale to je v poriadku, všetci sme tu na to, aby sme sa zlepšovali.


Jedným z tipov pre plaveckú časť triatlonu je zamerať sa na dýchanie. Snažte sa neprehltnúť príliš veľa vody a ak všetko ostatné zlyhá, pamätajte: aj vzplývanie na chrbte „na hviezdicu“ je možnosťou.


A pre tých, ktorí stále bojujú, nebojte sa. Stále to môžete dať na psíka alebo doplávať prsiarmi s hlavou nad vodou. Možno to nie je najefektívnejší spôsob, ale dostane vás na breh. A koniec koncov, to je všetko, na čom záleží, nie?


Takže pokračujte a objímte svoju vnútornú rybu. S trochou cviku, radami trénerov a trpezlivosťou budete za chvíľu plávať ako profesionál. A ktovie, možno vás to začne aj baviť.


A ak to s plávaním myslíte naozaj vážne pozrite si článok Plávaj ako profík (alebo aspoň ryba): 5 tipov pre triatlonistov.

bottom of page