top of page

OPLATÍ SA ZAČÍNAŤ S TRIATLONOM UŽ V DETSTVE?

V triatlone sa spája plávanie, cyklistika a beh. Je to fyzicky náročný šport, ktorý si vyžaduje disciplínu, oddanosť a tvrdú prácu. Začať s triatlonom v mladom veku však môže mladým športovcom priniesť mnohé výhody a pomôcť im vypracovať sa na rozhľadených jedincov.


Nikto nemá kondičku ako triatlonisti

Triatlon vám už od mladého veku pomáha zlepšiť fyzickú zdatnosť. Vyžaduje si rozvoj sily, vytrvalosti a obratnosti. To má pozitívny vplyv na celkové zdravie a môže položiť základy pre celoživotnú fyzickú aktivitu. Každý, kto si vyskúšal triatlon potvrdí, že tento šport posúva fyzickú kondíciu na úplne iný level.


Profesionál až v troch športoch

V triatlone si cibríte techniku vo všetkých troch športoch. Čo v mladom veku pomáha rozvíjať koordináciu a je prospešné aj pri iných pohybových aktivitách. S takto vybudovanou koordináciou pohybu bude každý nový šport hračka. Navyše budete tak zdatní vo všetkých troch športoch, že okrem triatlonových pretekov sa pokojne môžete zúčastniť aj tých plaveckých, cyklistických alebo bežeckých.


Je to hlavne o hlave

Triatlon je náročný šport, ktorý si vyžaduje nie len fyzickú vytrvalosť, ale aj tú duševnú a najmä veľkú dávku odhodlania. Športovec si tak už od mlada buduje mentálnu odolnosť, čo sa určite odrazí aj v iných oblastiach života ako je škola, vzťahy a neskôr práca.


Športovec aj manažér

Ak sa rozhodnete pre triatlon musíte sa pripraviť na to, že veľa času stráviť tréningom a prípravou. A vďaka tomu sa z mladého športovca stáva aj tak trochu manažér. Skĺbiť školu a tréningy nie je vždy ľahké. No ukázalo sa, že práve vďaka športu si deti vybudujú disciplínu a dokážu lepšie plniť školské a pracovné úlohy aj v dospelosti a ešte si vedia nájsť čas aj na tréning a zábavu.


Bez zdravého životného štýlu to nejde

Pri tak náročnom športe ako je triatlon je zdravý životný štýl vrátane vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity kľúčový. Pokiaľ si tieto návyky osvojíte už ako dieťa, je pravdepodobné, že si ich prenesiete až do dospelosti.


Na záver možno povedať, že triatlon prináša mnoho výhod, vrátane zlepšenia fyzickej zdatnosti, lepšej koordinácie, mentálnej odolnosti, schopnosti manažovania času, zlepšenia sebavedomia a zdravého životného štýlu. Ak uvažujete o triatlone pre svojho mladého športovca alebo športovkyňu, môže to byť obohacujúca skúsenosť, ktorá prinesie úžitok v mnohých smeroch až do dospelosti.

bottom of page